domingo, 17 de mayo de 2015

PANORAMA ACTUAL DEL CINEMA CATALÀ



  •   El pallasso i el führer (Eduard Cortés, 2007)


Basada en el montatge teatral de “Uuuuh!”, de Gerard Vázquez Berlín, any 1944. Charlie Rivel ha d’actuar per al Führer el dia del seu aniversari. Un agent de la Gestapo vol actuar amb ell i també algú que ha planejat un atemptat que pot canviar el curs de la guerra, i de la història de la humanitat.










  •  El cant dels ocells (Albert Serra, 2008)


Filmada únicament utilitzant llum natural, la història de “El cant dels ocells” és segons diu el seu director Albert Serra: “ en cert sentit bastant simple, conta el que diuen aquelles tres frases de la Bíblia: uns Reis Mags que arriben a un lloc, que sembla ser el Portal de Belén, i es van”.










  •   Bucarest, la memòria perduda (Albert Solé Bruset, 2008)


Documental sobre la memòria. Narra la recerca personal que fa l’Albert (un periodista nascut a l’exili en 1962) per recuperar les seves pròpies arrels, emmarcades entre un doble exili. El seu pare, el polític espanyol Jordi Solé Tura, que acabaria convertint-se en una figura clau durant la Transició Espanyola, va ser obligat a exiliar-se per la seva militància antifranquista a finals dels anys cinquanta. Ara, després d’una vida repleta d’experiències polítiques i personals apassionants,  Jordi ha iniciat un nou exili interior, aquesta vegada sense possibilitat de retorn: lluita contra el Alzhèimer. La seva memòria es perd dia a dia.





  • Tres dies amb la família (Mar Coll, 2010)


Després d’haver passat algún temps a l’estranger , Léa ha de tornar immediatament  a Gerona, on el seu avi patern acaba de morir. La mort del patriarca de los Vich i Carbó es la excusa perfecta per forçar la convivència entre els seus descendents. Els tres dies que dura la vetlla serveixen  per a mostrar el joc de les aparences i la hipocresia típic d’una família de la burgesia conservadora, a la que els problemes són evidents, però mai es fan explícits.







  •   Los condenados (Isaki Lacuesta, 2009)


Dos ex-guerrillers es retroben 30 anys més tard en una excavació il·legal, on busquen el cos d’un company desaparegut. La tensió i els secrets  amagats durant aquell temps afloren a mesura que s’apropen a la impredictible solució final.











  • Pa negre (Agustí Villalonga, 2010)


Durant els durs anys de la postguerra, en una zona rural de Catalunya, un nen nomenat Andreu, amb família del bàndol dels perdedors, troba un dia al bosc els cadàvers d’un home i el seu fill. Les autoritats sospiten del seu pare, però l’Andreu intentarà trobar el culpable. En aquestes circumstàncies, es produeix en l’Andreu el despertar d’una consciencia moral que s’oposa a la mentida  com a instrument del món dels adults.








  • Bicicleta, cullera, poma (Carles Bosch, 2010)


A la tardor del 2007, a Pasqual Maragall se li diagnostica la malaltia de l’Alzheimer. Ell i la seva família inicien una creuada contra la malaltia. Amb intel·ligència, sinceritat i bon humor, Maragall es deixa retratar amb la seva família i els metges per deixar constància del dia a dia de la seva lluita personal. Dos anys de seguiment a un pacient excepcional disposat a que els científics trobin la cura abans que la xifra de 26 milions de malalts en el món es multipliqui per 10. 


No hay comentarios:

Publicar un comentario