domingo, 17 de mayo de 2015

EXPRESSIONISME



  •   Metropolis / Metropolis (Fritz Lang, 1926)

La societat de Metrópolis es divideix en dues classes; els rics que tenen el poder i mitjans de producció, rodejats de luxes, etc. i els obrers que estan condemnats a viure en condicions dramàtiques reclosos en un gueto subterrani. En aquest context, en Freder (fill del totpoderós) descobreix els durs aspectes laborals dels obrers després d’enamorar-se de María, una dona de la classe baixa.








  •   Nosferatu, eine Symphonie des Grauens / Nosferatu (F.W.Murnau, 1922)

L’any 1838 un empleat d’una empresa immobiliària anomenat Hutter, s’acomiada de la seva esposa Ellen per traslladar-se a un castell dels carpats, on l’espera el seu propietari, el qual desitja comprar una finca a la ciutat d’en Hutter. El propietari del castell és el compte Orlok. Després del llarg viatge, Hutter arriba al castell on troba que res era el que semblava. 






  •     Das Kabinet des Dr. Caligari / El gabinet del Dr. Caligari (Robert Wiene, 1919)

Assegut al banc d’un parc, Francis anima el seu company Alan per anar a Holstenwall, una ciutat del nort d’Alemania, per veure l’especacle ambulant del doctor Caligari. Un empleat municipal no deixa actuar el doctor i l’endemà apareix mort. En Francis i l’Alan van a veure al doctor i al seu ajudant (Cesare) que anuncien que l’Alan només viurà fins l’alba.








  •       Der Golem, wie er in die Welt kam / El Gòlem (Paul Wegener, Carl Boese, 1920)

Llegenda d’una estàtua: Gòlem. En el segle XVI, a Praga vivia el Rabí Löw, mag i mestre en l’art de la nigromància. Per evitar l’expulsió dels jueus és modelada una figura d’argila del Golem i s’invoca a l’esperit d’Astaharot per donar-li vida. Quan els jueus aconsegueixen quedar-se a la ciutat i el Golem salva la vida a l’emperador, el rabí intenta invalidar el conjurament per treure-li la vida ja que ja havia realitzat el seu comès. Però, quan un servent li torna la vida, la figura d’argila escapa de la influència humana i arriba a ser una amenaça. 


No hay comentarios:

Publicar un comentario